Țara pacient, țara cobai, țara dezrădăcinată…

De Cezar A. Mihalache 25 August 2019, 20:31 Editorial

La felul în care ne-a trântit-o, nici măcar nu poți să spui că a fost o „scăpare” din aia de a ei, din anecdotica de guvernare a unui personaj-nătâng, ori că s-a enervat și a „sifonat” o propoziție dintr-un tom al unui scenariu deja în aplicare. Doar câteva vorbe din ceea ce probabil și-a adus aminte că a auzit în preajma surselor care o țin cocoțată în fruntea guvernului și care (ne) împart țara, nu pe sfere de influențe, ci deja pe zone de acțiune. Sau poate că exact asta trebuia să țină minte și să ne „transmită”?… Nu ca amenințare, ci o constatare… Mai ales că atât de liniară și de concentrată a fost pe (doar) cele câteva propoziții, că se vedeabine că se chinuie să nu piardă ceva din frazeologia pe care trebuia să o înșire. Și în care un lucru era clar: compunerea „discursului” de către alții.

De fapt, poate acesta trebuia să fie chiar mesajul „servit” țării! Ca o dare de seamă despre guvernare… Pentru că atât de firească a fost alăturarea creșterii salariilor medicilor din România de intenția doctorilor din Ungaria de a veni să lucreze „la noi” (!) că aproape poți să spui că pentru asta s-a și făcut mărirea lefurilor, nu?! Mai ales că ar fi putut spune despre oricine altcineva, de oriunde, că jinduiește, ca expat, la salariile medicilor de la noi! Din Pakistan, din Filipine, din India ori de unde a mai auzit ea de vreo țară că ar fi pe hartă.

Dar taman din Ungaria?! Ba, să o spună aproape ca pe un citat din realizările programului de guvernare al PSD?!… Și la care „parte” din România s-a referit? Că despre medicii ăia din Ungaria a vorbit de spui că vin de colo-colea, nu dintr-o țară în alta, ci dintr-un județ în altul. Că sar o fâșie, tot mai imaginară pentru ei, și au și ajuns în zona salariilor de 4000 de euro… Pentru că dintr-o țară în alta nu emigrează decât medicii noștri, ăștia din Ungaria vin ca politicienii lor de la Budapesta, ca acasă, nu?!…

Or, pentru asta s-au mărit salariile medicilor? Nu să nu mai plece ai noștri, ci să poată veni ai lor? Că sunt unii în Ungaria care ar putea fi convinși să vină în România să lucreze? În care „parte” a ei este evident (că doar nu o să-i vedem prin Oltenia), dacă to vin, să fie și parte a „colonizării”…

Și putea rămâne doar o altă vorbă nenimerită a duduii premier… Una rătăcită prin confuziile ei pe hărți, convinsă poate că Ungaria e dincoace de granița „focurilor de veghe secuiești”… Sau poate că este deja?… Și poate că și doctorii ăia care vor „să vină”, sunt de fapt aici… Pentru că după o maghiarizare a zonei timp de aproape trei decenii, intrarea în noul Trianon, ăla „20-20”, după cum ar spune (sau poate că, iarăși, chiar asta spune, duduia premier!), trebuie să înceapă cu procesul de colonizare. Sigur, ungurii îi vor spune: reîntoarcere pe pământurile lor.

Și poate că alăturarea mândriei de a fi crescut („românește”, dar nu doar pentru medicii români) salariile la 4000 de euro, de intenția celor ce vor să vină „din Ungaria” nu ar fi fost totuși atât de răscolitoare… Dar nu poți să nu așezi lucrurile într-un anumit context… Ăla în care duduia anunță că vrea să „stabilizeze” guvernarea printr-o întâlnire „tête-à-tête” cu liderul UDMR… Că tot „pleacă” Alde. Și care dacă pleacă, o face tot pentru calamburul în care suntem împinși. Sau nu ne mai amintim felul în care, mai agârț, Tăriceanu ne avertiza că românii din Ardeal trebuie să învețe ei maghiara, dacă vor să le fie bine, nu etnicii să „citească” pe limba oficială a țării?… Am uitat, că ne pricepem la asta, pe cine servește „Trădiceanu” și din care parte a Dunării se adapă?

Așa cum ignorăm astăzi și punctul inițial de „izvorâre”, tot budapestan!, al prezenței duduii, cam la fel de vorbitoare în limba română precum unii politicieni maghiari, în fruntea guvernului… Pentru că, sub ambalajul de nerozie, necunoaștere și amețeală cvasigenerală, economică, geografică a „tănticii” de la coada măturii (unde îi era locul de drept), se găsește de fapt individa aia oțărâtă care l-a dovedit pe Mihai Tudose din funcția din care nici ficatul gras nu l-ar fi dat jos. Am uitat că Viorica Dăncilă a venit din anonimatul de la Bruxelles pe caii mari ai politicii ca un husar? Când s-a răstit la premierul de atunci pentru impertinența acestuia de a-i fi invitat pe secui să-și atârne „autonomiile” de anumite frânghii, dar nu de ălea de care se prinde tricolorul la catarg, ca marele pavoaz de pavăză al Națiunii Române.

Dacă am uitat toate acestea e poate și pentru faptul că duduia chiar și-a jucat bine rolul. Și nici nu avea cum să fie altfel, fiind chiar felul ei de a fi.

Evident, până se mută unguretul cu diplomă în Transilvania lui „20-20”, în colonizarea țării cu gulere albe, continuă îmbâcsirea cu migranți a restului țării. Să fie distrasă atenția de la marile mișcări ce vor urma, a ungurilor în Transilvania, și a noastră, dinspre ținutul gulerelor albe „secuiești”, în cele sudice, al emigraților de pretutindeni.

 

 

Autor Cezar A. Mihalache 25 August 2019, 20:31 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii